Weetjes

Op deze pagina hebben we een aantal gebruiken en tradities voor u neergezet. Sommige handig en nuttig en en andere gewoon leuk om te lezen, hoe anders men kan denken in Italie of hoe anders het er aan toe kan gaan.

19092012138De bakker:
Als u brood koopt bij de bakker wordt uw brood gewogen. Naar het gewicht van het brood wordt er afgerekend. Ook in de supermarkten is de prijs van het brood berekend naar het gewicht. Kijkt u dus niet vreemd op als het ene zakje met 6 broodjes van hetzelfde soort goedkoper is dan exact hetzelfde andere zakje. De laatste jaren wordt er steeds meer bruinbrood ook in Italië gegeten. Ook in veel supermarkten komt u inmiddels bruin brood tegen.

De markt:
De grote dagmarkt in Luino van meer dan 400 kraampjes bestaat niet alleen uit kleding, schoenen en dergelijke.
Er is ook een groot apart gedeelte waar u heerlijke streekproducten, kaas, salami, maar ook groeten en fruit kunt kopen. Het fruit is vaak voordeliger dan in de supermarkten of groentenwinkels.

Zwembaden:
Veel buiten zwembaden worden pas vanaf eind mei gevuld en sluiten ongeveer half september weer. In de meeste zwembaden is een badmuts verplicht. In het zwembad op het Villaggio Olandese heeft u geen badmuts nodig.

Bijgeloof vrijdag de 13de?:
Vrijdag de 13de zegt de Italianen helemaal niets. Voor hun is dit een hele gewone dag en staan ze ons vreemd aan te kijken als je verteld dat dit bij ons een ongeluksdag is.
Daarentegen brengt het getal 17 in Italië ongeluk. Niet alleen op vrijdag maar het getal 17 in het algemeen. Men heeft eigenlijk niet kunnen achterhalen waar dit bijgeloof vandaan komt. Her verhaal gaat dat de Romeinse schrijfwijze van het getal 17 hiermee te maken heeft. Men schreef het in de Middeleeuwen vaak verkeerd, namelijk als VIXI in plaats van XVII. De verkeerde schrijfwijze vindt je echter op veel graven omdat dit in het latijn betekent “ik heb geleefd”. De Italianen denken dus bij het getal 17 direct aan de dood. Dit gaat zelfs zover dat je soms goed moet zoeken naar een huis met huisnummer 17. In een Italiaans vliegtuig zul je geen stoelnummer 17 aantreffen. Bij bijna alle loterijen, waar de Italianen gek op zijn, mist het nummer 17 en ga zo maar door. Wij hebben eens in de zoveel tijd eens een dagje ongeluk, maar in het dolce vita is het altijd opletten geblazen.

Andere bijgeloof gebruiken die ongeluk brengen:
* Klop niet af op hout, maar op ijzer
* Leg geen brood onderste boven op tafel
* Veeg niet met de bezem over je voeten
* Leg je bestek nooit in de vorm van een kruis
* Schenk de wijn niet met je linkerhand in
* Zit niet met je voeten op tafel.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar.

De Italiaanse vakanties:
De scholen zijn in de zomer 3 maanden gesloten. De kinderen hebben naast deze vakantie dan ook bijna geen vakanties meer. Alleen een echte kerstvakantie en een aantal dagen met de Pasen hebben ze nog vrij.
De vakantiemaand voor alle volwassenen is augustus. De meeste Italianen blijven in eigen land. Ze trekken massaal naar de zee. De meeste Italianen uit het noorden, hebben familie veel zuidelijker in Italië wonen en gaan in deze maand hun familie bezoeken. De afstanden ze rijden voor familiebezoek, kosten zeker net zoveel tijd, als onze reis van NL naar het Villaggio Olandese. In augustus zijn er dus veel bedrijven, maar bijvoorbeeld ook dealers gesloten. Doet de TV het niet meer? Dan ben je vaak in september pas weer beurt voor reparatie. Vaak is er eerder geen monteur te vinden.

Ziek?:
Voelt u of één van uw familieleden zich niet lekker? Gaat u dan gewoon naar de EHBO in het ziekenhuis in Luino. De Italianen doen dit ook.
De EHBO afdeling is 24 uur per dag geopend. Ook als u denkt een oorontsteking te hebben of naar uw gevoel iets anders kleins.
Veel dorpen hebben geen huisartsenpraktijk in het dorp zelf. De huisartsen hebben vaak geen eigen praktijk maar hebben dan in het ene dorp spreekuur en op een andere dag dan weer in een ander dorp. Het is dus heel normaal om naar de EHBO afdeling van een ziekenhuis te gaan.
Neem uw paspoort of ID mee en uw pasje van de ziektekostenverzekering. In Luino moet u een formulier invullen . In het Nederlands staat er vermeld wat u moet invullen. De zorg in Italie staat zeer goed bekend. Dus ook in het ziekenhuis in Luino. Hebben ze een bepaald specialisme niet, dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis in Varese.

Wandelen:
Wandelen kan je uiteraard ook heel goed in Italië. De natuur leent zich hier goed voor.
Meestal zijn er echter, zoals wij in Nederland gewend zijn, geen wandelingen door middel van bordjes of paaltjes aangegeven.
Mocht u deze echter wel tegen komen, kijkt u er dan niet van op als de paaltjes of bordjes opeens ophouden of dat het pad niet meer begaanbaar is. Houdt u er ook rekening mee dat als er wandelroutes staan aangegeven dit nooit een rondje is dat u loopt. U loopt altijd van A naar B en zult dezelfde route terug moeten lopen of met het openbaar vervoer van punt A weer naar punt B gaan.

De bossen:
Zoals hierboven omschreven krijgt u waarschijnlijk al  het vermoeden dat niet veel Italianen de bossen gebruiken om te wandelen. U zult hen niet snel op een mooie zondag massaal de bossen in zien trekken om te wandelen, zoals wij dat in NL vaak doen. De Italianen gebruiken de bossen nog daadwerkelijk waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn. Om hout te kappen of om in de herfst paddenstoelen of kastanjes te zoeken. De paddenstoelen verdwijnen onder andere in de risotto en de kastanjes worden gepoft. Ook jagen ze het gehele jaar door in de bossen op onder andere konijnen, herten en zwijnen.

De hond mee op vakantie:
*
De hond kan gewoon mee op vakantie, mits hij maar een EU-paspoort voor dieren heeft. Hierin wordt door de dierenarts aangegeven
* Een hond moet aangelijnd en gemuilkorfd zijn op openbare gelegenheden.
* Het is beter de hond een tekenband om te doen. In Italië zijn teken die ook voor de hond schadelijk kunnen zijn. Uw dierenarts zal u hierover kunnen informeren.
* Houdt u er rekening mee dat u de hond in de bossen ook beter aangelijnd kunt houden. De Italianen jagen in de bossen het gehele jaar door.
Ze zouden uw rennende hond per ongeluk als wild in de verte kunnen aanzien.
* In de meeste restaurants is een hond niet welkom. Vraagt u vooraf even of de hond ook welkom is.
* De hond mag aangelijnd en gemuilkorfd in de trein en bus, maar u moet voor hem/haar wel betalen.

Kerken bezoeken:Kerk luino
De meeste kerken kennen een “dresscode”.
Voor de dames: geen blote benen tot boven de knieën en geen blote schouders.
Voor de heren: geen blote benen en geen blote schouders.
Als u altijd iets van een sjaal in de auto heeft liggen kunt u deze even omslaan als u een blik wilt werpen in een kerk.

Iets te eten/drinken bestellen:
* Als u aan de bar uw koffie besteld en opdrinkt is deze goedkoper dan wanneer u op het terras gaat zitten.
* Uw espresso staand aan de bar is overal in Italië dezelfde prijs. Op de terrassen wisselt de prijs.
* In sommige bars ga je eerst naar de kassa en reken je alvast af wat je wilt bestellen. Je ontvangt na afrekenen je kassabon en hiermee ga je vervolgens naar de bar om het daadwerkelijk te bestellen. In het noorden van Italië kom je dit niet zo vaak tegen, maar het is wel mogelijk.

Kassabonnen moeten afgegeven en aangenomen worden:
Als u ergens iets koopt of iets besteld om te eten of te drinken, moet men u een kassabon geven. Dit is in Italië wettelijk verplicht.
Dit is om het zwartwerken tegen te gaan. U bent echter verplicht deze bon aan te nemen. Neem de bon dus altijd aan en gooit u deze aub ook niet direct weg. Doet u dit thuis pas. U bent namelijk verplicht, of u nu toerist bent of niet, ten alle tijde de kassabonnen te kunnen tonen van de gekochte waren. Ook al loopt u nog een gelato te eten. U zult niet de eerste en de laatste zijn die hierop wordt aangesproken. Heeft u de bonnen niet meer en er wordt  naar gevraagd, dan krijgt ook u een boete. Soms heeft u geluk als u dit overkomt voor de winkel en u verteld dat u de bon daar heeft laten liggen. Ze gaan dan met u naar binnen en controleren of dit inderdaad zo is.
Heeft u echter geen bon ontvangen van de winkelier, waardoor u geen bon heeft, dan krijgt niet alleen u een bekeuring, maar ook de desbetreffende winkelier. Die voor de winkelier is echter vele malen hoger dan die van u.

Chrysanten:
Wilt u een Italiaanse dame of heer ergens voor bedanken door middel van bloemen, neemt u dan aub nooit Chrysanten mee. Deze zijn geschikt voor op het kerkhof en geef je niet aan een levende persoon.