Categorieën
Algemeen

Chips momentje

Het is al 2 maanden goed warm op het Villaggio Olandese en de temperaturen gaan nog verder stijgen. De komende periode komen we tussen de 34 en 38 graden uit.

Iets waar we even stil bij moeten staan. Het (drink)water is in Italië schaars. We mogen geen tuinen sproeien, auto wassen of zwembadje vullen. Geen watergevechten dus. Bij ons zijn op dit moment in de regio nog geen andere maatregelen van toepassing op dit moment. Elders in Noord Italië al wel. Men houdt de vinger aan de pols.

Ook zelf moeten we oppassen bij deze hoge temperaturen. Drink voldoende en las een zout momentje in op de dag. Wij noemen het maar een Chips momentje. Even ergens bijvoorbeeld aan het eind van de middag, samen wat drinken en bijvoorbeeld wat Chips eten. Zeker weten dat de kinderen hiervoor snel even naar huis komen. Het is vakantie dus we eten toch wat later. Het zout zorgt ervoor dat we ons vocht minder snel kwijt zijn. Uitdroging ligt op de loer.

Ga nooit weg zonder een flesje water voor iedereen mee te nemen. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Leg wat flesjes water in het vriesvakje, als het er is, en neem dat mee. Dan heb je redelijk lang koel water tot je beschikking.

Alcohol droogt je lichaam enorm uit. Neem naast je wijntje een glas water. Drink na je biertje eerst een groot glas water voordat je je 2e biertje neemt. Bier lest je dorst, maar droogt je lichaam ook uit. Waarschuw hiervoor ook de pubers in je gezin. Dit zijn vaak groot gebruikers van bijvoorbeeld Wodka, druk ze op hun hart ook veel water te drinken, naast hun drankje.

Ieder jaar liggen er jongeren in bed met enorme hoofdpijn, snelle hartslag, snelle ademhaling, dorst en/0f droge mond. Heb je dit zelf of je tiener? Ga direct naar de eerste hulp in het ziekenhuis in Luino. Neem het zekere voor het onzekere. Ze zullen de eerste niet zijn die daar direct een infuus moeten krijgen, omdat ze bijna uitgedroogd zijn. Neem geen risico. Het ziekenhuis in Luino is 24 uur per dag geopend.

Hou ook de kleintjes ook goed in de gaten. Gaan ze genoeg naar de toilet of hebben ze we genoeg natte luiers. Ze zijn klein en extra kwetsbaar tenslotte.

Pas je aan, aan de hoge temperaturen. Loop rustig en niet met de snelle stappen die wij in NL gewend zijn. Ik zie menige gast hier lopen met een snelheid, alsof ze de trein moeten halen. Het is vakantie, dus haast is echt nergens voor nodig.