Categorieën
Algemeen

NL code oranje of rood?

We krijgen veel vragen van gasten over wat de regels gaan worden om de grens naar Italië over te kunnen in het geval dat NL oranje of rood wordt.

Als eerste iets over de kleurcodes. Niet bepaald handig, maar de kleurcodes die de EU hanteert op de Europese overzichtskaart met geïnfecteerden is een andere dan die de meeste landen zelf hanteren. Dit geeft een hoop verwarring.

De ECDC  (European Centre for Disease Prevention and Control), ongeveer onze RIVM, geeft een kleurcode rood, maar deze is op onze overzichtskaart geen rood maar oranje. Het ECDC heeft ook donker rood, deze kleurcode is bij ons rood. De kijk op de kaart van Europa van de ECDC geeft dus een ander beeld dan wij vaak denken.

Mocht de ECDC NL, ivm de hoog oplopende nieuw geïnfecteerden, de kleurcode rood geven (voor ons dus oranje) zullen de extra maatregelen van de Italiaanse regering waarschijnlijk geeft niet zo erg verschillen als het nu op dit moment is.

Mocht de ECDC NL de kleurcode donker rood gaan geven, dan kunnen de maatregels om Italië binnen te komen wel streng zijn. In de EU is met de lidstaten afgesproken dat als personen uit een hoog risico gebied komen, deze landen dit ook mogen doen. Ieder land kan de regels zelf vaststellen, dus we zullen dan nog meer moeten opletten wat ieder land afzonderlijk gaat doen, in deze situatie.

In de Italiaanse kranten staat nog nergens ook maar iets te lezen, over de kans dat NL oranje of rood wordt. (onze kleurcodes). Ook niet in de kranten van vanmorgen. Dit is natuurlijk ook niet zo vreemd, want op dit moment heeft NL nog geen andere kleurcode gekregen van de ECDC. Wij verwachten dat dit pas zal gaan komen op het moment dat NL van kleur veranderd.

Uiteraard zal de Italiaanse regering de overzichtskaart van de EU van de ECDC ook iedere week bekijken. Ze weten waarschijnlijk wel, wat ze gaan doen, in het geval een land oranje of rood (onze kleuren) wordt, met de regels om de grens over te mogen. Voor ons blijft het helaas voorlopig nog even een vraag. Wederom wordt er een beroep gedaan op ons geduld.

We houden jullie op de hoogte wat de Italiaanse regering gaat doen, via onze nieuwspagina. Jullie kunnen dit zelf ook zien via de website van de ANWB reiswijzer en de website wijs op reis van onze regering. Deze laatste loopt soms wel achter met de nieuwste info. De ANWB doet een dagelijkse update.

Mijn info loopt altijd ietsje achter. Dit omdat ik vaak tijdens het hoogseizoen zo druk ben, dan ik niet of nauwelijks aan mailen of de info op de website toe kom.

Laten we hopen dat de maatregelen die de NL regering nu afgelopen zaterdag heeft genomen, zijn werk gaat doen en dat het aantal geïnfecteerden snel gaat dalen.